Kartonger och miljö

Att mycket sliter på vår miljö i dagens samhälle är allmänt känt. Bilutsläpp, industrier och köttmarknaden är några av bovarna. Papper och kartong är material som används frekvent i vår vardag. Hur ser miljötänket ut när det kommer till kartonger? Hur kan man bli en mer miljösmart användare av kartonger och annat emballage när man packar och skickar något genom exempelvis sin webbutik?

Är kartonger miljöfarliga?

Kartonger tillverkas, liksom papper, med hjälp av fibrer från trä. Träd måste alltså fällas och fibrerna friläggas för att sedan kunna blandas med vatten till en massa. Flera lager av fibrer läggs sedan på, varpå massan får torka och bestrykas för att göra ytan tryckvänlig. Processen kan alltså ses som naturlig, och i vissa fall miljödränerande. Däremot är de återvinningsbara.

För den som vill skona träden helt och hållet finns företag som satsar på kartonger av returfiber, det vill säga fibrer från återvunnen kartong istället för från nyfällda träd. Även mjölkkartonger och liknande ingår i processen, men då separeras plasten från kartongen för att bara ta tillvara på det som behövs. Plasten kan användas till eldning vars ånga används vid torkningsprocessen.

Miljövänliga kartonger

Miljövänlig kartongAllt fler material, däribland kartong, blir mer och mer miljövänliga. Vad gäller kartonger är de ofta helt återvinningsbara. De nya man köper är dessutom tillverkade av återvunnen papp från tidigare kartonger. Den som köper kartonger kan alltså göra det med gott samvete.

Vad mottagaren gör med kartongen efter försändelsen, försäljningen eller paketöppningen kan man förstås inte veta, men till dig som tar emot en kartong efter att ha handlat eller fått något på posten: kom ihåg att återvinna den! Då har du både handlat och gjort dig av med materialet på ett miljövänligt sätt, och kan utan skuld njuta av din nya produkt.

Skicka paket med gott samvete
Andra saker, förutom kartonger som kan behövas för att få en säker transport från sändare till mottagare är wellpapp, som liksom kartong framställs av naturmaterial och enkelt kan återvinnas, och packmaterial i frigolit. Frigolit är inte lika snällt mot miljön som wellpapp, men kan vara avgörande för om produkter, även ät– och drickbara sådana, håller sig i sitt ursprungsskick fram till mottagaren.

Ett annat förpackningsmaterial, förutom wellpapp, som också är återvinningsbart och kan fungera som stabiliserande är packpapper. För helt återvinningsbara försändelser: linda in produkten i wellpapp och fyll kartongen med packpapper som stötdämpare.